Kuva vas: T.Pahkasalo, oik. A.Hiekkala-Häkkinen

Slovakiancuvac

(SLOVENSKY CUVAC)

 FCI luokitus: Ryhmä 1

 Slovakialainen rotu

 HISTORIA:

Valkoisten vuoristokoirien alkuperä voidaan johtaa arktisesta sudesta,

jonka jälkeläiset elivät ennen jääkautta ja jääkauden aikana Euroopan vuoristojää-tikköjen reuna-alueilla. Näitä vuoristoja olivat Kaukasus-vuorten pohjoisrinteet,Balkanin vuoristo (jossa erityisesti Rodope-vuoret), Karpaatit, Tatran vuoristo,Abbruzzien pohjoisrinteet, Keski-Euroopan Alpit ja myös Pyreneitten vuoristo.Näillä kylmillä ja sateisilla alueilla näitä vuoristokoiria on yhä jäljellä.Slovakiassa on alppikarjataloudella erittäin vanhat perinteet. Slovakiancuvacit,vuoristolampaat, huzul-hevoset ja muut vuoriston tyypilliset kotieläimet olivat seperusta, jolle paimenasukkaiden karjanpito vuoristoniittyjen seuduilla rakentui.

Nämä koirat olivat hyviä suojelijoita, vartijoita, seuralaisia ja oppaita sekä myös

lammaslaumojen paimenia. Ne paimensivat myös nautalaumoja, jopa kalkkunaparvia ja muita kotieläimiä sekä vartioivat erilaisia kohteita. Sittemmin karjamajoilla juustoa ja muita tuotteita ostamassa käyneet lomailijat ja turistit ihastuivat valkoisiin, tiheäturkkisiin pentuihin ja veivät niitä mukaansa palatessaan asutuskeskuk-siin. Siellä näistä koirista tuli ylellisyysrotu harvinaisen ulkonäkönsä vuoksi.Tatra-vuoriston Puolan puolella, jossa on samantyyppinen vuoristokoirarotu, vah-vimpia yksilöitä kutsutaan liptovilaisiksi; Liptov on eräs Slovakian alue. Täten rodun slovakialainen alkuperä ilmenee siellä kutsumanimestäkin, jonka avulla on voitu saada selville näitten valkoisten paimenkoirien juuret. Slovakiankuvac on geneettisesti puhtaan valkoinen vuoristokoira, jolla on musta kirsu. Pieni osuus on kellertäviä koiria, joilla on ruskea kirsu ja vaaleammat silmät.Näiden geneettisten tyyppien yhdistelmissä ensimmäinen tyyppi on vallitseva,mutta varmasti koko värieroasteikko silmien, silmäluomien, kirsun, huulien ja limakalvojen pigmentissä periytyy. Tarkan jalostusvalinnan avulla kasvattajat ovat saaneet aikaan rotumääritelmän mukaisen tyypin ja pystyneet vakiinnuttamaan sen.

 

YLEISVAIKUTELMA:
Slovakiankuvac on tyypillinen vuoristokoira. Sillä on
tiivis rakenne, komea olemus ja tiheä, valkoinen karvapeite. Sillä on voimakas luusto, eloisa luonne ja se on valpas, rohkea ja älykäs Jo vuosisatojen ajan rotu on sopeutunut hyvin Slovakian vuoristojen, etupäässä Tatran, ankaraan ilmastoon.Sen runko on suunnilleen suorakaiteen muotoinen ja sillä on vahvat, melko korkeat raajat. Rodun nimi (cuvac) johtuu sen valppaudesta ja vartioimishalusta, sillä slo-vakialainen sana "cuvat" merkitsee "kuunnella". Rotua on kautta aikojen käytetty Slovakian vuoristossa paimen- ja työkoirana, omaisuuden ja rajaseutujen vartijana.Se on rajattoman uskollinen ja rohkea, aina valpas ja valmis vastustamaan petoeläimiä, jopa karhua tai sutta. Sen tulee perinteisesti olla valkoinen, jotta se erot-tuisi yöllä petoeläimistä.

KOKO:

Säkäkorkeus uroksilla 62 - 70 cm, nartuilla 59 - 65 cmSLOVAKIANPAIMENKOIRA YHDISTYS RY

Kuvat:T.Pahkasalo