Kuva:T:Pahkasalo

Sarplaninac

Rotumääritelmästä:

Ryhmä: 2
FCI:n numero: 41
Hyväksytty: FCI 3.10.1980
SKL-FKK 2.1.1991

SARPLANINAC 

Alkuperämaa: Jugoslavia

YLEISVAIKUTELMA: Roteva, suhteellinen, vankkaluustoinen ja keskikokoa suurempi. Hieman korkeuttaan pitempi. Pitkä, melko karhea karvapeite korostaa tiivistä yleisvaikutelmaa.

LUONNE: Hyväluonteinen, rauhallinen, suojelevainen, lahjomaton ja isännälleen uskollinen.

KARVAPEITE: Pää, korvat ja raajojen etupuolet lyhyen karvan peittämät. Kaulassa ja raajojen takapuolella sekä hännässä karva on pitkää, melkein sileää ja hieman karheaa. peitinkarvan alla oleva pohjavilla on lyhyttä, tiheää ja hienolaatuista. Päällimmäinen karva 10-12 cm pituista, se ei saa olla 7 cm lyhyempää.

VÄRI: Yksivärinen. Kaikki värit valkeasta melkein mustaan ja tummanruskeaan ovat hyväksyttäviä. toivotuin sävy on tumma raudanharmaa. Täplät ja valkeat merkit eivät ole sallittuja. Rinnassa ja varpaissa voi olla pieniä valkeita merkkejä, mutta ne eivät ole toivottavia. Päälaki, niska ja runko ovat sävyltään tummemmat
vaaleten kellanharmaaseen tai likaisenvalkeaan ääriosia kohti. Sävyn muuttuminen on asteittaista eikä saa millään lailla antaa kirjavaa vaikutelmaa.

KOKO: Uroksen keskikorkeus 62 cm, nartun 58 cm. Alle 56 cm korkeita uroksia ja alle 54 cm korkeita narttuja ei tule hyväksyä. Työkuntoisen uroksen paino on 35-45 kg, nartun 30-40 kg.


                         SARPLANINAC CLUB FINLAND RY


Kuvat: T.Pahkasalo