Sarplaninac

Rotumääritelmästä:

Ryhmä: 2

Alkuperämaa: Jugoslavia

Käyttötarkoitus:

Eläinvahdiksi sekä alueen ja omaisuuden vartiointiin


Historia lyhyesti:

Šarplaninac on erittäin vanha rotu. Tämä molossien jälkeläinen paimensi ja vartioi karjaa Balkanin niemimaalla, eräiden lähteiden mukaan jopa 10 vuosisataa eKr. Tosin historia on erilaisten yhteensattumien vuoksi virallisesti tuntenut sen nykyisellä nimellä vasta vuodesta 1957. Šarplaninac on saanut nimensä Šar Planina -vuorijonosta, joka sijaitsee Serbian ja Makedonian rajalla. Se on molempien maiden kansalliskoira ja sillä on muutenkin erityinen merkitys sekä maiden historiassa, että nykypäivänä.

Muuta:

Erilaisten paimennustehtävien lisäksi šarplaninacia on käytetty entisen Jugoslavian armeijassa vartiointi- ja rajavalvontatehtävissä. Sen hajuaistia on pidetty erityisen hyvänä ja moni suomalainen sarpin omistaja harrastaakin jäljestämistä "omaksi huvikseen", koska koirat selvästikin nauttivat nenätyöskentelystä. Tottelevaisuuspuoli onkin sitten asia erikseen.


YLEISVAIKUTELMA:

Roteva, suhteellinen, vankkaluustoinen ja keskikokoa suurempi. Hieman korkeuttaan pitempi. Pitkä, melko karhea karvapeite korostaa tiivistä yleisvaikutelmaa.

 

LUONNE:

Hyväluonteinen, rauhallinen, suojelevainen, lahjomaton ja isännälleen uskollinen.

 

KARVAPEITE:

Pää, korvat ja raajojen etupuolet lyhyen karvan peittämät. Kaulassa ja raajojen takapuolella sekä hännässä karva on pitkää, melkein sileää ja hieman karheaa. peitinkarvan alla oleva pohjavilla on lyhyttä, tiheää ja hienolaatuista. Päällimmäinen karva 10-12 cm pituista, se ei saa olla 7 cm lyhyempää.

 

VÄRI:

Yksivärinen. Kaikki värit valkeasta melkein mustaan ja tummanruskeaan ovat hyväksyttäviä. toivotuin sävy on tumma raudanharmaa. Täplät ja valkeat merkit eivät ole sallittuja. Rinnassa ja varpaissa voi olla pieniä valkeita merkkejä, mutta ne eivät ole toivottavia. Päälaki, niska ja runko ovat sävyltään tummemmat vaaleten kellanharmaaseen tai likaisenvalkeaan ääriosia kohti. Sävyn muuttuminen on asteittaista eikä saa millään lailla antaa kirjavaa vaikutelmaa.

 

KOKO:

Uroksen keskikorkeus 62 cm, nartun 58 cm. Alle 56 cm korkeita uroksia ja alle 54 cm korkeita narttuja ei tule hyväksyä. Työkuntoisen uroksen paino on 35-45 kg, nartun 30-40 kg.

 

SARPLANINAC CLUB FINLAND RY