Pyreneittenmastiffi

Kuvateksti

MASTIN DEL PIRINEO)

Alkuperämaa: Espanja

FCI:N LUOKITUS:Ryhmä 2 pinseri ja snautserityyppiset, molossi-

tyyppiset sekä sveitsinpaimenkoirat

Alaryhmä 2 vuoristotyyppiset molossit

 

KÄYTTÖTARKOITUS:

Vartio- ja suojelukoira. Ennen pyreneittenmastiffeja käytettiin suojelemaan petoeläimiltä, etenkin susilta ja karhuilta. Nykyään rotu sopii erinomaisesti maatilojen ja ihmisten vartijaksi, sillä se on hyvin oppivainen.

 

YLEISVAIKUTELMA:

Hyvin suurikokoinen, suorakaiteen muotoinen ja tasapainoinen. Erittäin sopusuhtainen, erityisen voimakas ja lihaksikas, vahvaluustoinen. Karvapeite on kohtalaisen pitkää. Mahtavasta koostaan huolimatta pyreneittenmastiffi ei saa vaikuttaa kömpelöltä eikä lymfaattiselta

 

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Hyväntahtoinen, lempeä, ylväs ja erittäin älykäs, vieraita kohtaan peloton, kova ja aina perääntymätön. Ystävällinen toisille koirille, mutta tietoinen omasta voimastaan.Joutuessaan tappeluun pyreneittenmastiffi on erittäin taitava ja osoittaa perineensä vuosisatojen takaiset käyttäytymismallit taistelussa susia vastaan. Haukku on matala ja syvä, ilme tarkkaavainen

 

KARVA:

Tiheää, paksua ja kohtalaisen pitkää. Karvan ihanteellinen keskipituus ylälinjan keskellä on 6 - 9 cm; karva on pitempää selässä, kaulassa, vatsassa, olka-varsien ja säärten takaosassa sekä hännän puuhkassa, jossa karva ei ole yhtä karheaa kuin muualla. Karva on laadultaan karheaa, ei villavaa.

VÄRI:

Perusväri on valkoinen, jossa aina hyvin selvä maski. Joka puolella koiraa voi olla maskin värisiä, selvästi erottuvia epäsäännöllisiä laikkuja. Korvat ovat aina värittyneet. Kolmiväriset tai täysin yksiväriset yksilöt eivät ole toivottuja. Hännänpää ja raajat ovat aina valkoiset. Maski on selvästi erottuva, ja laikkujen reunat mieluiten selvärajaiset. Karvan tulee olla tyvestä mahdollisimman vaalea, mieluiten täysin valkoinen. Arvostetuimmat värit tärkeysjärjestyksessä ovat puhtaan tai lumenvalkoinen, jossa on keskiharmaita, voimakkaan kullankeltaisia, tummia,mustia, hopeanharmaita, vaaleanruskeita, hiekanvärisiä tai marmoroituja laikkuja.Punaiset laikut tai kellanvaalea perusväri eivät ole toivottuja.

KOKO

SÄKÄKORKEUS:

Ylärajaa ei ole määritelty. Samanarvoisista yksilöistä kookkaampi on aina arvostetumpi. Alaraja uroksilla on 77 cm ja nartuilla 72 cm, on kuitenkin toivottavaa, että ne ylittyvät selvästi. Suositeltava säkäkorkeus on uroksilla yli 81 cm ja nartuilla yli 75 cm.

 PYRENEITTENMASTIFFIT RY