Maremmano-Abruzzese

Kuva: Inga Pyykkö

(CANE DA PASTORE MAREMMANO-ABRUZZESE)

 FCI luokitus:  Ryhmä1

 Italialainen rotu

 

KÄYTTÖTARKOITUS:

Paimenkoira, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on laumojen suojelu ja omaisuuden vartiointi.

 

LYHYT HISTORIALLINEN KATSAUS:
Tämä ikivanha laumojen vahtikoira polveutuu sekä paimenkoirista, joita edelleen käytetään Abruzzossa lampaita laidunnettaessa, että Toscanan ja Latiumin Maremmalla käytetyistä paimenkoirista.Erityisesti vuodesta 1860 lähtien, jolloin karjalaumoja siirrettiin alueelta toiselle,nämä kaksi rotua alkoivat sekoittua toisiinsa.

 

YLEISVAIKUTELMA:

Maremmano-abruzzese on suuri voimakasrakenteinen ja olemukseltaan hieman karkeatekoinen koira. Samalla se on majesteettinen ja ylväs.Runko on säkäkorkeutta pitempi. Koiran koon ja eri ruumiinosien mittasuhteet ovat tasapainoiset kuten myös pään pituuden suhde runkoon.

 

 LUONNE:

Koiran pääasiallinen tehtävä on lauman ja yleensä omaisuuden vartioiminen ja puolustaminen. Se suorittaa tehtävänsä vakuuttavasti, valppaasti; rohkeasti ja päättäväisesti. Vaikka se on luonteeltaan ylpeä eikä alistu helpolla, se voi myös olla hyvin kiintynyt isäntäänsä ja ympäristöönsä

 

KARVAPEITE:

Erittäin runsas, pitkä, karkeahko. Hyvin rungon myötäinen. Kevyt aaltoilu sallitaan. Karvapeite muodostaa runsaan kauluksen kaulan ympärille ja kohtuullisen hapsumaisen karvoituksen reisien takapinnoille. Sen sijaan karva on lyhyttä kuonossa, kallossa, korvissa ja kaikkien raajojen etupuolilla. Karvan rakenne vaikuttaa hieman lasimaiselta. Karvan pituus on rungossa jopa 8 cm. Pohjavilla on runsasta vain talvella.

VÄRI:

Yksivärinen valkoinen. Norsunluun, vaalean oranssin tai sitruunan väriset varjostumat sallitaan jos niiden lukumäärä on rajoitettu.

KOKO:

Säkäkorkeus uroksilla 65 - 73 cm, nartuilla 60 - 68 cm.

PAINO:

Urokset 35 - 45 kg, nartut 30 - 40 kg.


SUOMEN MAREMMANO-ABRUZZESE SEURA RY