Kuvasz

Kuvat: Heini Kurtti

FCI luokitus: Ryhmä 1

Alkuperämaa: Unkari

KÄYTTÖTARKOITUS:

Kuvaszia käytetään talojen, omaisuuden ja arvoesineiden sekä ihmisten vahti- ja suojelukoirana. Sitä on käytetty myös metsästys- ja jälkikoirana.

LYHYT HISTORIAOSUUS:

Kuvasz on jo kauan sitten nykyisen Unkarin alueelle vakiintunut ikivanha paimenkoira. Sen esivanhemmat tulivat Karpaattien keskustasangolle (nyk. Transilvania) unkarilaisten miehityksen aikana. Näitä koiria tarvittiin vahtimaan ja vartioimaan karjalaumoja villieläimiltä ja varkailta.Metsästysviettinsä ansiosta kuvaszeja käytettiin kuningas Matthias Corvinuksen aikana ensisijaisesti metsästyskoirina. Karjanpaimennuksen vähennyttyä niitä on käytetty paljon harvemmin alkuperäisiin tarkoituksiin, ja rotu on kotiutunut kyliin

ja myöhemmin jopa kaupunkeihin.

YLEISVAIKUTELMA:

Vahvajakookas;valkoinen karvapeite on tiheä ja laineikas. Miellyttävä ulkonäkö säteilee jaloutta ja voimaa. Yksittäiset ruumiinosat sopivat tasapainoisesti toisiinsa, raajat eivät ole liian lyhyet eivätkä liian pitkät.Luusto on vahva, ei karkea. Vahvat lihakset ovat kuivat, nivelten ääriviivat erottu-vat selvästi. Sivulta katsottuna runko on suorakulmion muotoinen, lähes neliö.Lihaksikas, vahvarakenteinen, luonteeltaan eloisa ja erittäin liikkuvainen. Ulkonä-kö ilmentää väsymätöntä työkykyä.

 KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Rohkea ja peloton. Puolustaa suojeltavakseen uskottuja ihmisiä ja vahtii heidän omaisuuttaan jopa henkensä uhalla. Itsevarma, voi huonosti kohdeltuna tulla aggressiiviseksi. Uskollinen ja luotettava, rakastaa isäntäänsä ja ympäristöään. Arvostaa saamaansa rakkautta ja huolenpitoa. Vaatii paljon liikuntaa ja toimintaa. Vaatimaton ja helppohoitoinen, kestää myös hyvinankaria sääolosuhteita.

KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS:

Uroksilla 71 - 76 cm ja nartuilla 66 - 70 cm.

PAINO:

Uroksilla 48 - 62 kg ja nartuilla 37 - 50 kg.


SUOMEN UNKARINPAIMENKOIRAT RY


SUOMEN KUVASZ KLUBI RY