Komondor

Alkuperämaa: Unkari

FCI-luokitus: Ryhmä 1

 

KÄYTTÖTARKOITUS:

Paimenkoira.

 

HISTORIA:

Komondor on aasialaista alkuperää oleva, nykyisen Unkarin alueelle jo kauan sitten vakiintunut paimenkoirarotu. Sen alkuperäiset esivanhemmat tulivat todennäköisesti vaeltavien, karjankasvatuksella elävien muinaisunkarilaisten paimentolaisten mukana Karpaattien keskustasangolle (nyk. Transilvania).

 

YLEISVAIKUTELMA:

Suurikokoinen ja voimakasrakenteinen. Miellyttävä ulkomuoto ja arvokas olemus herättävät katsojassa kunnioitusta ja mahdollisesti myös pelkoa. Komondor ei ole luonteeltaan mielistelevä. Sen vankkaa runkoa peittää huopaantunut, nyöriytynyt, kauttaaltaan runsas ja pitkä karvapeite. Sivulta katsottuna runko muodostaa suorakulmion, joka poikkeaa hieman neliöstä. Runsaskarvainen pää on runkoa korkeammalla. Häntä riippuu alaspäin kärki lähes vaaka-tasoon taipuneena. Karvapeite on norsunluunvärinen.

 

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Järkähtämättömän rohkea vartioidessaan ja puolustaessaan huomaansa uskottuja karjalaumoja, sekä isäntänsä omaisuutta ja kotia. Hyökkää äänettömästi ja rohkeasti. Pitää aluettaan omanaan eikä siedä siellä ainuttakaan vierasta. Perusluonteeltaan epäluuloinen. Makaa päiväsaikaan mielellään siten, että pystyy valvomaan aluettaan, öisin on alati liikkeessä.

 

KARVAPEITE

KARVA:

Koko runko on pitkän karvan peittämä. Karvapeite muodostuu karheasta peitinkarvasta ja hienolaatuisemmasta aluskarvasta. Peitinkarvan ja aluskarvanvälinen suhde määrää karvapeitteen tyypin. Perusvaatimus on takkuinen, huo-paantumaan taipuvainen karva. Karvapeite voi olla myös kauttaaltaan tiheää, laineikasta ja nyöriytyvää. Pienet karvatupsut ovat hiukan tai eivät lainkaan huopaan-tuneita. Karva on pisintä lantiossa, lanneosassa ja reisien takaosassa (vähintään 20-27 cm). Selässä, rinnan sivuilla ja lapaluiden alueella se on keskipitkää (15-22 cm),poskissa, kulmakaarissa, päälaella, korvissa, kaulassa ja raajoissa lyhyempää (10-18 cm) ja lyhintä (9-11 cm) huulissa ja raajojen alaosassa. Aukikammattu tai täysinhoitamaton karvapeite eivät ole toivottuja.

VÄRI:

Norsunluunvärinen.

 

KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS:Urokset vähintään 70 cm ja nartut vähintään 65 cm.

PAINO:

Urokset 50-60 kg ja nartut 40-50 kg.Rodussa on vähän tyyppivirheitä ja se on erittäin yhtenäinen, sillä sitä on alusta alkaen aina kasvatettu samaa käyttötarkoitusta varten

SUOMEN UNKARINPAIMENKOIRAT RY