Keskiaasiankoira

Kuva: Pikkusaari

 (SREDNEASIATSKAYA OVTCHARKA)

Alkuperämaa: Venäjä

 

FCI:N LUOKITUS:

Ryhmä 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat,

alaryhmä 2.2 vuoristotyyppiset molossit

 

KÄYTTÖTARKOITUS:

Vahtikoira.

 

LYHYT HISTORIAOSUUS:

Keskiaasiankoira on yksi vanhimmista koiraroduista. Rotu kehittyi luonnollisen valinnan kautta yli neljän tuhannen vuoden aikana laajalla alueella, joka nykyisin ulottuu Kaspianmereltä Kiinaan ja eteläiseltä Uralilta Afganistaniin saakka. Rodun syntyyn ovat vaikuttaneet Tiibetin muinaiset koirat ja eri paimentolaisheimojen karjakoirat, jotka ovat läheistä sukua mongolianpaimenkoiralle ja tiibetinmastiffille. Keskiaasiankoiraa käytettiin pääasiassa karjan,karavaanien ja omistajansa asumuksen suojelijana, ja se on ollut myös ankaran luonnonvalinnan kohteena. Vaativa elinympäristö ja jatkuva taistelu petoeläimiä vastaan ovat jättäneet jälkensä sekä rodun ulkomuotoon että luonteeseen, muovanneet siitä vahvan, pelottoman ja voimiaan säästävän. Alkuperäisillä asuinalueillaan rotua käytettiin pääasiassa suojelemaan karjalaumoja petoeläimiltä sekä myös vartiokoirana. Rodun määrätietoinen jalostustyö aloitettiin Neuvostoliitossa 1930-luvulla.

 

YLEISVAIKUTELMA:

Kookas, rakenteeltaan tasapainoinen koira; runko kohtuullisen pituinen (ei pitkä eikä lyhyt). Roteva, tilava runko, lihaksikas mutta ei liioitellusti. Selvä sukupuolileima; urokset ovat massiivisempia ja rohkeampia kuin nartut, niiden säkä on korostuneempi ja pää suurempi. Koira on täysin aikuistunut 3-vuotiaana.

 

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Itsevarma, tasapainoinen, rauhallinen, ylpeä ja itsenäinen. Koira on hyvin rohkea, erittäin toimintakykyinen ja kestävä ja sillä on luontainen taipumus alueensa vartiointiin. Pelottomuus suuria petoeläimiä kotaan on tyypillinen ominaisuus

 

KOKO JA PAINO

Säkäkorkeus: Uroksilla vähintään 70 cm ja nartuilla vähintään 65 cm. Suuri koko on toivottavaa, mutta mittasuhteiden tulee aina säilyä oikeina. 

Paino: Uroksilla vähintään 50 kg ja nartuilla vähintään 40 kg

CAO FINLAND RY FB-SIVUT