Kaukasiankoira

Kuva: Inga Pyykkö

Rotumääritelmä

Rodun kotimaa on Venäjä ja alkuperäinen rotumääritelmä täten RKF:n venäjäksi kirjoittama. FCI lähettää Kennelliitolle englanninkielisen käännöksen, josta suomennos tehdään. Näiden käännösten aikana rotumääritelmään on tullut virheitä, joten pyynnöstämme Irina Poletaeva on yhdessä Venäjän rotuyhdistyksen kanssa tehnyt suomennoksen suoraan alkuperäisestä rotumääritelmästä. Alla oleva rotumääritelmä on virallinen FCI:n rotumääritelmä, mutta olemme merkinneet punaisella tekstillä sinne tekstin niin kuin sen kuuluisi alkuperäisen venäläisen rotumääritelmän mukaan olla. Virallisessa suomennoksessa oleva virheellinen teksti on jätetty näkyviin, mutta merkitty sulkuihin.

Suomen Kennelliitto-
Finska Kennelklubben ry

KAUKASIANKOIRA                                                

(KAVKAZKAïA OVTCHARKA)

Alkuperämaa: Venäjä

FCI:N LUOKITUS: 

Ryhmä 2 pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat.

Alaryhmä 2.2 vuoristotyyppiset molossit

Käyttökoetulosta ei vaadita.

 

Käyttötarkoitus:

Laumanvartija ja vahtikoira.


LYHYT HISTORIAOSUUS:

Kaukasiankoiran katsotaan polveutuvan Kaukasian muinaisista koirista. Rotu on levinnyt Kaukasian vuoristoalueille ja Etelä-Venäjän aroille. Rodun kehitykseen ovat vaikuttaneet luonnonvalinnan lisäksi Kaukasian alueella eläneet kansat. Historian mukaan näitä koiria on käytetty vartioimaan ja suojelemaan kotieläimiä ja asumuksia pedoilta ja saalistajilta. Ensimmäinen maininta Armenian tsaari Tigran II:n armeijan suurista molossikoirista on peräisin 100-luvulta eKr. Valikoiva rodunjalostus alkoi Neuvostoliitossa 1920-luvulla. Jalostuksessa painotettiin seuraavia tärkeitä rotuominaisuuksia: fyysinen voima, itsevarmuus, pelottomuus, erittäin tarkka kuulo ja hyvä näkö sekä tiheä, vedenpitävä karvapeite. Näiden ominaisuuksien ja kestävyyden johdosta kaukasiankoira tulee toimeen kaikenlaisissa sääoloissa, jopa kaikkein vaativimmissa.

YLEISVAIKUTELMA:

Kaukasiankoira on rakenteeltaan tasapainoinen, kookas, voimakas koira, jolla on järeä luusto ja voimakas lihaksisto. Mittasuhteiltaan se on hieman korkeuttaan pitempi. Sukupuolileima on selvä. Urokset ovat maskuliinisia,

niiden säkä on korostunut ja pää suhteessa suurempi kuin nartuilla. Ne ovat myös massiivisempia, suurempia ja usein rungoltaan narttuja lyhyempiä. Pitempikarvaisen muunnoksen uroksilla on selvä kauluri.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA:

Rungon pituus on 3-8 % säkäkorkeutta suurempi. Eturaajojen pituus on noin 50-52% säkäkorkeudesta. Kallon ja kuono-osan pituuden suhde on 3:2.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Tasapainoinen, aktiivinen, itsevarma, peloton ja itsenäinen. Omistautunut ja uskollinen omistajalleen, erinomainen vartiokoira. Synnynnäinen varautuneisuus vieraita kohtaan. Huom! Viimeinen lause puuttuu kokonaan virallisesta versiosta.

 

SUOMEN KAUKASIANKOIRAT RY