Karpaattienkoira

Kuva: Pikkusaari

(Ciobănesc Românesc Carpatin)

FCI:N LUOKITUS:

Ryhmä 1 lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsin-paimenkoirat)

Alaryhmä 1 lammaskoirat Käyttökoetulosta ei vaadita.

 

KÄYTTÖTARKOITUS:

Romanian paimenet ovat käyttäneet tätä paimenkoiraa Karpaattien vuoristossa jo vuosisatojen ajan kotieläinlaumojen puolustajana. Se on myös erinomainen vartiokoira.

 LYHYT HISTORIAOSUUS:

Karpaattienkoira jalostettiin Karpaateilla Tonavanalueella jo olemassa olevasta paikallisesta kannasta. Vuosisatojen ajan jalostusva-linnan perusteena on ollut käyttökelpoisuus, minkä johdosta näiden koirien luon-teenpiirteet ovat säilyneet ennallaan tähän päivään asti. Kansallinen Eläintieteenlaitos laati ensimmäisen rotumääritelmän vuonna 1934. Romanian Kennelliitto uusi ja päivitti sen vuosina 1982, 1999 ja 2001. Romanian Kennelliiton tekninen toimikunta hyväksyi rotumääritelmän 30.3.2002 vastaamaan FCI:n ehdottamaa muotoilua.

YLEISVAIKUTELMA

Suurehko, ketterä, ei koskaan raskas; yleisvaikutelmaltaan voimakas koira. Runko on suorakaiteen muotoinen, lantio leveä ja hieman viisto, rintakehä tilava ja syvä, lavat pitkät ja hieman viistot. Sukupuolileima on selvä, urokset ovat narttuja suurempia ja voimakkaampia.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Luontaista on vartiointitaipumus ja rohkeus; tunnusomaista on vaistomainen ja ehdoton kiintymys laumaansa ja isäntäänsä. Omanarvontuntoinen, rauhallinen ja tasapainoinen koira

Karva:

Karheaa, tiheää ja suoraa. Aluskarva on tiheää ja pehmeää. Päässä ja raajojen etuosassa karva on lyhyttä ja sileää, muualla keskipitkää ja kauttaaltaan tuuheaa. Kaulassa, raajojen takaosassa ja hännässä karva on pitempää - näissä osissa runsas karvapeite on tyypillistä.

Väri:

Kalpean kellanruskea mustin karvankärjin (sudenharmaa) erisävyisinä; rungon sivut ovat usein vaaleammat ja yläosa tummempi. Valkoisten merkkien ei tulisi olla vallitsevat.

KOKO JA PAINO:

Säkäkorkeus: Urokset ihanne 65 - 73 cm Nartut ihanne 59 - 67 cm. Yleisvaikutelma on kuitenkin aina tärkeämpi kuin koko