Espanjanmastiffi

Kuva: Anne Hiekkala-Häkkinen

(MASTIN ESPAÑOL)

Alkuperämaa: Espanja

FCI:N LUOKITUS:

Ryhmä 2 Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat

Alaryhmä 2.2 molossityyppiset


KÄYTTÖTARKOITUS:

Vartiointi ja suojelu. Tätä rotua on käytetty jo keskiajalta lähtien siirrettäessä karjaa (varsinkin merinolampaita) laitumelta toiselle vuodenaikojen mukaan. Koirat suojelivat karjaa susilta ja muilta pedoilta kaikkina vuodenaikoina ja erilaisissa maastoissa karjan laiduntaessa tai siirtyessä paikasta toiseen. Rotua käytetään yhä edelleen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa sekä myös maatilojen, ihmisten ja omaisuuden vartiointiin ja suojelemiseen.

YLEISVAIKUTELMA:

Erittäin kookas, mittasuhteiltaan suorakaiteen muotoinen ja pitkälinjainen. Hyvin tasapainoinen, voimakas ja lihaksikas. Vankka luusto. Suuri pää. Runkoa peittää keskipitkä karva. Tärkeintä on rakenteen sopusuhtaisuus ja tasapainoisuus sekä koiran seistessä että liikkuessa. Haukku on erittäin voimakas, syvä, hyvin sointuva ja kauas kuuluva.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE:

Erittäin älykäs ja omalla tavallaan kaunis koira, jonka ilme kuvastaa molempia ominaisuuksia. Konstailematon, lempeä, ystävällinen ja arvokas koira, erittäin päättäväinen vieraita ihmisiä ja vaarallisia eläimiä kohtaan varsinkin puolustaessaan tiluksia tai karjaa. Koira on itsevarma ja tietoinen omasta voimakkuudestaan

KOKO:

Maksimikokoa ei ole määritelty. Eniten pidetään arvossa mahdollisimman suuria, kuitenkin mittasuhteiltaan tasapainoisia koiria.

Säkäkorkeus: Uroksilla vähintään 77 cm, nartuilla 72 cm. Nämä vähimmäismitat

tulisi ylittyä selvästi, urosten toivotuin koko on yli 80 cm ja narttujen yli 75 cm


BULLMASTIFFIT JA MASTIFFIT RY